Kam na jídlo? Nejlepší vegan-friendly podniky v Brně

Kde je ta doba, kdy jedinou variantou, kterou si mohl vegan v restauraci dát, byly hranolky s kečupem. Rozmanitost vegpodniků se vyšplhala do takových rozměrů, že prakticky už není problém se najíst rostlinně a ještě si odnést nezapomenutelný gurmánský zážitek (doufejme v ještě větší pokrok). O to víc je skvělou strategis vytvořit veganskou síť v městě, jehož doménu tvoří především studentská základna. To ovšem neznamená, že tyto podniky jsou určeny pouze elitní skupině lidí. To své si v těchto podnicích může najít kdokoliv, kdo je plantbased kuchyní neposkvrněný a chce si svůj repertoár alternativních chutí rozšířit bez ohledu na názor ohledně etiky, zdraví nebo ekologie.

VEGAN SWEET BAR


Tento podnik je svým nápisem v centru Brna takřka nepřehlednutelný. Pokud do něho hodláte zavítat, čeká vás pokušení, po kterém se i nevegani mohou utlouct. Rozšířený sortiment, který číhá za prosklenou výlohou vás nenechá v poklidu - veganské donuty a dortíky, chválihodně někdy i v bezlepkové verzi. Za jejím pultem vás vždy s úsměvem uvítá milá a ochotná obsluha. Pokud vás ale zrovna neberou choutky na sladké, je zde na výběr i z jídla z denního menu za přijatelnou cenu. Interiér je prosvětlený, prostorný, tak trochu v neosobním stylu, kde ne každému by mohl vyhovat. Kvalitní výběr chutného 100% vegan jídla však tuhle výtku absolutně přebije.



VEG8 CAFE

Tohle zapadlejší bistro co se nabídky týče nabízí hodně muziky za rozumnou cenu. Podnik otevírá již v brzkých ranních hodinách, takže den tu lze začít náloží chutné snídaně ve formě kvalitní kávy s raw bezlepkovými dezertíky. Polední menu má na výběr ze dvou hlavních chodů včetně polévky. Za výlohou se vystavují pak skvosty lahodných raw gluten-free dortů, koláčů nebo bezlepkového pečiva. Prostředí je na druhou stranu docela punkové a ztísněné, takže pokud máte v plánu posezení s přáteli, raději zvolte možnost si jídlo zabalit s sebou do kompostovatelných krabiček.



FRYENDS


Pokud vás například při večerních radovánkách chytají cravings na worthy fastfood, ale mekáč je pro vás pasé, určitě stojí za to zavítat k tomuto hladovému oknu v centru Brna nabízející bezkonkurenční burgery a bagety. A vězte, že se obejdou i bez živočišných produktů, neboť nabídka je čistě veganská. Je-li libo seitanova bageta nebo burger s červenou řepou? Litovat určitě nebudete. Navíc si k tomu můžete nakombinovat dipy dle své chuti. Co rozhodně potěší, tak suroviny pro přípravu jsou denně čerstvé, takže nemusíte aspoň tak moc zpytovat svědomí nad svým zdravím. Za dobu existence je kvalita burgerů konzistetní a opravdu na vás nešetří. Pokud si chcete dát veg-cheeseburger, nečekejte nějaký pofiderní plátek, ale opravdový kus vegčízu - a to vše poměrně za příznívou cenu. Menším mínusem může být trochu delší doba čekání, ale za ten požitek se rozhodně počkat vyplatí.



SKØG URBAN HUB


Hipsterská kavárna se skandinávskou atmosférou kromě delikátní kávy se může pyšnit i svou Skøg kitchen, která nabízí jak vegetariánské tak veganské variace. Ráno můžete začít například s gluten-free mandlovými lívanci a v obědové pauze si vychutnat zdravou mísu aka Buddha bowl. Takřka zdravé varianty pokrmů jsou obměňována denně a jsou cenově přijatelné. Tento skvělý indie podnik se spoustou rostlin, super kávou a neobvyklou kuchyní si rozhodně zaslouží jeho zmínění.



DIE KÜCHE


Nenechte se zmást v momentě, kdy vás navigace navede do klubu Kabinet múz, neboť přesně zde se nachází i (dle mého skromného názoru) nejlepší brněnská vegan restaurace. Pokud si chcete dát domácí klasiky jako jsou svíčková omáčka nebo bryndzové halušky, a rovněž být ujištěni, že při jejich přípravě nikdo neutrpěl (tzv. cruelty-free), jste tady správně! Pokud polední nabídku omylem nestihnete, odpoledne si můžete sjet americkou vlnu v podobě burgerů, hotdogů a sandwichů. Někdy se může stát, že si není kam sednout, což však svědčí o oblíbenosti tohoto podniku nejen mezi Brňáky.


Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.