Poslání blogu: Aneb my story a o čem budu psát

     Je to tady! Konečně! Ani jsem nečekala, že se dočkám toho pocitu "publikovat článek". Vždy to bylo zítra, pozítří, příští týden. No prostě nebyl čas. A tady je ten moment, kdy tohle všechno hodlám zařadit do mojí denní rutiny. A to vše kvůli vám!
     Ale proč tohle píšu?  Je to už  nějaký čas, co jsem začala přemýšlet o tomhle světě. A  můj zájem se zaměřil hlavně na otázky kolem zdraví, spirituality a peněz. Vlastně, kdo by se nad tím nezamyslel. Vždyť to jsou tři nejdůležitější aspekty, které nás v životě nejvíce ovlivňují.
     První a zároveň nejdůležitější stránkou je tedy otázka zdraví. Komu alespoň trochu na sobě záleží a má se rád, mohl se zamyslet, že ne všechno trvá věčně, a že tělo má také své limity, kdy si řekne dost. Možná za měsíc, za týden, za rok, ba i za desítky let. Každý může mít na to jiný názor, a já to akceptuji. Já mám na tohle ten svůj, a to ten, že zdraví máme jen jedno, a proto bychom si ho měli vážit. Vždyť tělo je jediné místo, ve kterém musíme být. Někdo může namítat, že tělo má jít "do hrobu zhuntované". S tím docela souhlasím, ale nebylo by lepší kdyby to bylo ve vyšším věku? Z hlediska spirituálního je pro mě zřejmé, že člověk nemůže být plně duchovní, pokud se jen podílí na smrti dalších žijících bytostí. Vždyť již v desateru se dokola omílá  NEZABIJEŠ! Myslím, že se to nevztahuje jen na člověka. A od toho se odvíjí můj přístup ohledně stravy, ale také duchovního života.
     Už jako malá jsem byla vybíravá v jídle. Moc dobře si pamatuji časy, kdy mi babička naservírovala na talíř vepřové a já snědla jen přílohu.  Je to prý zdravé, a nikde jinde nedostaneš tak kompletní spektrum živin jako právě v mase. Zamýšlení nad tím, co máte na talíři ve vás vzbudí zájem, jak všechno funguje. Alespoň to tak bylo u mě.
     Již v patnácti letech jsem odmítla jíst všechno, co jednou žilo. K mému rozhodnutí přispělo mnoho videí na tohle téma. Největším ovlivněním pro mě bylo zhlédnutí dokumentu "Pozemšťané"(angl. Earthlings). Mohu konstatovat, že mě tento dokument ovlivnil ze dne na den. Dokument poukazuje na zneužívání zvířat pro lidské účely. A k tomu použil několik autentických záběrů z jatek, kožešinových farem či jiných míst, kde jsou zvířata pro podobné účely chována. Aneb jak se tento film prezentuje "For those who watch Earthlings, the world will never be the same."
     Dalším dokumentem, který měl na mě dopad, se nazývá "Raději vidličky než nože" (angl. Forks over knives). Tento film za podpory několika vědců, (kde s jedním z nich jsem měla příležitost se osobně setkat) vyvrací mýtus člověka jako masožravce a dokazuje, že živočišné výrobky neprospívají, naopak škodí.

Dr. T. Colin Campbell (autor knihy Čínská studie) v Praze 
     Proč světové organizace pro životní prostředí mlčí o  největší ekologické hrozbě současnosti? Dokument "Cowspiracy" dokazuje, že největším znečišťovatelem planety jsou právě skleníkové plyny ze živočišné výroby.
     Pokud nejste dostatečně přesvědčeni, zda přejít na rostlinnou stravu, jak už z etického či zdravotního hlediska a  nebo nevíte, jaké dopady má konzumace masa na naší planetu, určitě doporučuji zhlédnout tyto tři dokumenty. Myslím, že tím nic neztratíte, ba naopak získáte.
     Jak šel čas, začala jsem se zajímat čím dál tím více o tuto problematiku. Přešla jsem na čistě rostlinnou stravu. Za co jsem v této době opravdu ráda je, že žijeme ve světě informací, a kde ignorance může být už jen volbou.Proto studujte, zajímejte se a svým kritickým myšlením vyhodnoťte, co může být správné.
Eating for me is how you proclaim your beliefs three times a day. That is why all religions have rules about eating. Three times a day, I remind myself that I value life and do not want to cause pain to or kill other living beings. That is why I eat the way I do.
     Jak už tedy název napovídá (Plantbased- rostlinně založen), tento blog budě hlavně zaměřen na veganské mýšlení (nemám ráda tento termín), které se zabývá nejen jídlem, ale také životním stylem jako takový - zero waste living, minimalismus, životní prostření apd. Můžete ode mne čekat úvahy na toto téma, recepty, zážitky z cestování, beauty a mnoho víc.
     Doufám, že tento blog bude pro vás jakousi virtuální knihou, které se nebudete moc nabažit, a budete se k ní stále vracet!

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.