Novoroční předsevzetí: Jak to začíná a jak to končí

     Známe to všichni. S novým rokem pociťujeme potřebu něco ve svém životě změnit, zlepšit nebo dokončit. Proč si na to nevybrat zrovna začátek nového roku? Je to logické. V novém roce totiž nemusíme dělat ty samé chyby co v tom minulém.
     Je to jako začínat s prázdnou stránkou, na kterou jsme odhodláni psát lépe a bez chyb své sny a cíle. Na tu pomyslnou „blank page“ si napíšeme nespočet ambiciózních odhodlání s očekáváním, že tyto důležité věci díky velkým činům změníme během jednoho týdne. Náš mozek na to ale není nastaven a zajeté koleje se v něm přepisují novými zvyky pomalu a postupně. Není se potom čemu divit, když na konci roku do stejného listu nahlížíme zklamáni, že jsme nezvládli ani polovinu těchto vytyčených cílů. Proč si raději nenastavit menší cíle, a to po celý rok? Abychom svůj život posouvali k lepšímu, nemusíme na sebe nakládat horu cílů a ani prokrastinačně čekat na to, až oficiálně bude v našem diáři datum nového roku. Nejde to tak lehce. Proto mám pro vás 7 osobních tipů, které můžete aplikovat ze dne na den a mohou vám pomoct dojít k vašemu cíli snadněji.

1. Veďte si diář

Většina lidí, se kterými jsem se setkala, mi na otázku, zda používají diář odvětí, že místo toho používají tzv. TO DO listy. Ovšem při následné otázce, zda se jim daří tyto úkoly splnit tak jak mají, mi odpoví, že ano, jen to trvá déle, než jak si to plánovali. A to je ten zádrhel. TO DO listy nejsou totiž urgentní. Aby se vám dařilo tyto plány dodržet, stanovte si i datum.

2. Meditujte

Přiznejme si to. Dnešní svět nám přináší tolik informací, že někdy míváme problém tyto informace roztřídit do ucelených forem, abychom se z toho nezbláznili. Následkem přehlcení těmito novými informacemi ztrácíme kontrolu nad sami sebou, neumíme se koncentrovat a jsme často rozptýleni okolním děním. Meditace je skvělý nástroj jak se soustředit pouze na jednu důležitou věc. Nemusí probíhat jen v buddhistickém sedu při svíčce a zen hudbě. Výlet do přírody či čtení knih je taktéž určitou formou meditace!

3. Zdravý životní styl

Ve zdravém těle, zdravý duch! Aneb co by to bylo za ferrari, kdybyste do něj nalili benzín od škodovky. Ne mnohdy se to člověku daří, ale jaký by byl lidský život bez malých hříchů. Proto nezoufejte, když se odchýlíte k pokušení. Peče o sebe a své tělo by vás mělo primárně bavit a stát se součástí vašeho života.

4. Minimalizujte

Není snad místo na internetu, kde bychom nezaznamenali pojem minimalismus. Pro někoho je to dočasný trend, pro někoho životní filozofie. Minimalismus není jen o zbavování se materiálních věcí. Je to stav mysli. Méně věcí, méně starostí. A více času na to důležité.

5. Čtěte knihy

Stále omílaná rada, a přesto ji tak málo lidí dělá. Proč číst, když na to nemáme čas a je tu rychle dostupný internet. Čtení kromě zlepšení slovní zásoby a paměti pomáhá také ke kritickému myšlení a schopnosti analyzovat dlouhý text. To vede k rozvinutí koncentrace a to je to, co chceme! Místo toho abyste ráno lapali po smartfonu a projížděli instagram, zkuste ho vyměnit za kvalitní knihu. Místo deprese z porovnávání skvělých životů druhých lidí se dočkáte skvělého nastartování v podobě motivace a širšího rozhledu.

6. Vstávejte brzy

Ano, pro někoho přirozená věc, pro dalšího nekonečný boj. Ranní klid je však k nezaplacení. Rána jsou časem, kdy vás nikdo neobtěžuje, proto se můžete plně věnovat své práci a využít kapacitu odpočatého mozku. Naproti lidem, kteří jsou stále v posteli, vy máte náskok. Brzké vstávání je součástí sebedisciplíny a může tak ovlivnit průběh téměř celého vašeho dne. #beproductive

7. Choďte do společnosti

Tímto nechci zradit klub introvertů, avšak uvědomte si, kolik toho můžete získat. Jak od porozumění, zvládání konfliktů, práci se svými hranicemi nebo respektování hranic druhých. To nejcennější samotné je samozřejmě získání nových přátel či samotných kontaktů. Nikdy nevíte koho potkáte a kdo vám může pomoct na cestě k vašemu cíli.
Do nového roku vám přeji odhodlání změnit váš život k lepšímu. Sejdeme se na vrcholu!

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.